Hlavní stránka

Hledání podle čeledí/řádů

Amarylkovité
Aralkovité
Aronovité
Bobovité
Boltcovitkotvaré
Borovicovité
Brutnákovité
Bukovité
Čekankovité
Hluchavkovité
Hořcovité
Hvězdnicovité
Javorovité
Jitrocelovité
Kakostovité
Kapraďovité
Kopřivovité
Krtičníkovité
Leknínovité
Liliovité
Lilkovité
Lípnicovité
Lípovité
Lomikamenovité
Leknínovité
Miříkovité
Morušovníkovité
Netýkavkovité
Osladičovité
Papratkovité
Pečárkotvaré
Plavuňovité
Podražcovité
Prvosenkovité
Pryskyřníkovité
Pryšcovité
Rdesnovité
Růžovité
Silenkovité
Svlačcovité
Šťavelovité
Třezalkovité
Vřesovcovité
Violkovité
Vrbovité
Vřesovcovité
Vstavačovité
Zárazovité
Zemědýmovité
Zimolezovité
Zvonkovité

Hledání podle názvu

A
B
C
Č
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
R
Ř
S
Š
T
U
V
Y
Z

Hledání podle latinského názvu

A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V

Hledání podle léčivých účinků

Alergie

Angina-horečky

Cukrovka

Dna

Dýchací cesty

Hemoroidy

Chřipka-nachlazení

Imunita - posílení

Kašel

Kožní onemocnění

Krev čistící prostř.

Krevní oběh

Krvácení

Křečové žíly

Nádory

Paraziti

Průjem

Rány-hojení

Revmatismus

Trávení

Zácpa

Záněty

Terminologický slovníček

Použitá literatura

O stránkách

[CNW:Counter]

Ostružiník maliník (Rubus idaeus L.)

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Popis: Je to keř s dvouletými, zřídka víceletými pruty, jež na zimu shazují listy. Nekvetoucí jednoleté prýty jsou oblé, porostlé četnými dosti měkkými, kuželovitými až šídlovitými, většinou červenočerně zbarvenými ostny. Listy jsou lichozpeřené, trojčetné až pětičetné, zřídka až sedmičetné, složené z lístků svrchu lysých, vespod běloplstnatých, na okraji nepravidelně, ostře pilovitých. Koncový lístek bývá na bázi trochu srdčitý, srdčitě vejčitý, řidčeji podlouhle vejčitý, dosti dlouze řapíkatý. Palisty jsou nitkovité. Květy se objevují na prýtech druhým rokem, tedy na těch, které přezimovaly, a skládají chudokvěté laty. Kvítky jsou převislé a složené z dosti velikých kališních lístků, jež jsou naspodu trochu srostlé a po odkvětu většinou zpět přehnuté. Korunní plátky jsou bílé a poměrně malé. Četné tyčinky jsou dlouhé jako blizny, nebo jsou kratší, vzpřímené. Početné semeníčky sedí na zvýšeném lůžku uprostřed květu. Každý semeníček uzrává v malou, červenou (řidčeji žlutou), zevně trochu plstnatě šedě ojíněnou peckovičku; dohromady skládají složený plod, jemuž říkáme malina. V době zralosti se oddělují všechny peckovičky od bílého lůžka najednou a odpadají jako malý dužnatý náprstek. Pecičky jsou na povrchu síťkovaně vrásčité. Kvete od května do července a plody uzrávají od července do září podle polohy.

Výskyt: na pasekách, ve světlých lesích a křovinách z nížiny do hor, často ve velikém množství pohromadě. Roste v celém mírném pásu severní polokoule, v jižnějších krajích mírného pásu jen na horách. Nejlépe se mu daří v mírně vlhkých půdách. Hojně se pěstuje v zahradách v celé řadě velkoplodých odrůd.

Využití: Je to významná medonosná rostlina, poskytující včelám hojnost světlého nektaru a pylu.

Sběr pro léčivé účinky

Droga: listy maliníku (folium rubi idaei)

Obsahové látky: třísloviny, flavony a organické kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupena kyselina citrónová, dále značné množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řada dalších látek

Sběr a sušení: Sbírají se mladé svěží listy, nejlépe bez dlouhých řapíků, aby rychle schly. Nejkvalitnější drogu poskytují listy sbírané v době květu, často se ale trhají od května do září. Rychle se suší v tenkých vrstvách na vzdušných místech přirozeným teplem, při sušení umělým teplem při teplotě 40 – 50 °C je třeba dbát, aby si droga uchovala původní barvu. Je vhodným předmětem sběru pro začátečníky, ale při pomalém sušení tmavne. Droga je bez pachu a má trpkou, poněkud nahořklou chuť. Kvalitu drogy snižují jiné části rostliny a ztmavlé listy. Musí se uchovávat v dobře uzavřených nádobách chráněná před světlem.

Použití: především jako součást žlučopudných, močopudných a svíravých čajových směsí. Využití mají i v potravinářském průmyslu při výrobě nealkoholických nápojů jako je kofola apod. V lidovém léčitelství se kromě výše uvedených případů používají i jako součást náhražek pravého čaje, často společně s listy ostružiníku a jahodníku. K těmto účelům se však listy fermentují. Ve všech případech se používá zápar, připravený z 5 až 10 g drogy na šálek.

Plody

Obsahové látky: cukr, pektin, barviva, organické kyseliny a silice, pecičky obsahují 16% žlutozeleného oleje

Úpravy a použití: Čerstvé plody slouží k přípravě sirupu, používaného ke zlepšení nepříjemné chuti některých léků i jako prostředek při chorobách z nachlazení a poruchách zažívání. Mohou se využít k přípravě marmelády i zavařenin. V sovětském rukopise jsou oficinální sušené plody.

Ostružiník maliník